Анализ | Защо Биткойн се срина под $30 000 и ще продължат ли разпродажбите?

10.05.2022

Свободното падане на цената на Биткойн продължава и днес. След ново понижение най-търгуваната криптовалута падна под $30 000. Това е най-ниското ниво за последните 10 месеца.

Намираме се в най-тежкия период за Биткойн от 2014 г. насам след шеста поредна седмица на понижения. От 10 ноември миналата година, когато достигна исторически връх от близо $70 000, обезценката е близо 50%.

Какви са причините за разпродажбите?

Основната причина е започналият нов цикъл на затягане на монетарните условия на водещите централни банки. И най-вече затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

Миналата седмица Фед повиши основния лихвен процент с 0.5% до диапазона 0.75-1.00%. За последно централната банка на САЩ повиши лихвите толкова рязко през 2000 година.

Това накара инвеститорите да започнат да се освобождават от рискови активи като например акции и криптовалути. В момента трендът е отрицателен и при водещите борсови индекси Dow Jones и S&P 500, които измерват представянето на големите компании в САЩ.

Зад спадовете при Биткойн могат да се намерят и технически причини – определени модели, които виждаме в графиката на цената. На седмична графика е налице низходящо пресичане на 20 и 50-седмичните EMA, а това е потенциална възможност низходящото движение да продължи през следващите седмици.

Спадовете при Биткойн се дължат и на високата волатилност, причинена от големия брой непредвидими събития през последните месеци. В настоящата ситуация на увеличаваща се инфлация и неизвестен развой около войната в Украйна, инвеститорите бягат от рискови активи като акциите на технологичните компании и криптовалутите.

Ще продължи ли „мечият“ пазар?

В момента се намираме в етап, в който продавачите са повече от купувачите. Търсенето на Биткойн е по-слабо и това кара цената да пада. Трудно е да се прогнозира колко още ще продължат разпродажбите, тъй като това зависи от редица фактори, които споменахме по-горе.

На фона за започналия нов цикъл на затягане на монетарните условия от водещите централни банки и ограничаването на парите в обръщение, бягството от рискови активи има потенциал да се задържи за по-дълъг период от време.

От друга страна, спадовете са възможност за вход на пазара от по-добри нива. Една особеност при крипто пазара е, че за последните 10 години всички по-сериозни спадове в последствие успяваха да бъдат коригирани. Къде обаче ще спре падането на цената, никой не може да каже.


Ако желаете да търгувате и анализирате Биткойн, влезте във вашата платформа за търговия.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.