Анализ | Петролът падна под $70 за барел. Какво следва?

21.03.2023

Изминалата седмица бе динамична за петролните пазари. Цените на фючърсите паднаха под 70 долара за барел за първи път от ноември 2021 година, като петролният сорт WTI приключи седмицата със срив от над 13%.

Пазарните участници предприеха разпродажби на фона на фалитите на американските банки SVB и Signature Bank, както и несигурността около швейцарската Credit Suisse. Страховете по отношение на потенциална каскада от фалити в банковия сектор провокираха бягство не само от петрола, но и от други класове активи като акциите например.

графика търговия с петрол

Има ли промяна в политиката на ОПЕК?

Миналата  седмица се проведе среща на страните от ОПЕК. Към момента производителите от петролния картел се въздържат от действия по отношение на производствените квоти.

Енергийните министри на Русия и Саудитска Арабия – Александър Новак и Абдулазис бин Сауд проведоха среща, на която не са обсъждали промяна на споразумението за производството, като затвърдиха настоящите планове за ограничаване на добивите с 2 млн. барела до декември тази година.

В допълнение на това, няколко делегати на страни от петролния картел заявиха, че спадовете на петролния пазар са резултат от затваряне на дълги позиции във фючърсни контракти и нямат общо с търсенето и предлагането на физическия пазар. Според тях цените в близко време ще се възстановят. Въпросът обаче е колко близо е това време.

Ще започне ли САЩ запълване на резерва?

Настоящите спадове дават възможност на САЩ да започнат да запълват стратегическия си петролен резерв. Администрацията на президента Байдън освободи значително количество от резервите през миналата година в опит петролните цени да бъдат стабилизирани.

САЩ вече заявиха намерението си да започнат да запълват резерва, когато петролните цени паднат под 67 долара. В началото на настоящата седмица сорт WTI се търгуваше близо до 65 долара.

Запълването на стратегическия резерв при сегашните нива вероятно би спомогнало за покачването на петролните цени или поне за задържане на цените. Стратегическият петролен резерв не е особено ефективен инструмент за влияние върху петролните цени, но едно обявено навреме съобщение може да подкрепи черното злато.

Според анализатори на някои от водещите инвестиционни банки, ако цената на WTI се задържи под 68 долара за барел в продължение на няколко седмици, трейдърите трябва да се оглеждат за сигнали, че американската администрация ще стартира попълване на запасите.

Какви са очакванията на клиентите на БенчМарк?

"Диаграмата на пазарните настроения" на БенчМарк, която отразява краткосрочните нагласи сред клиентите, показва, че 75% очакват краткосрочно поскъпване на петрола, докато 25% смятат, че ще има нови спадове.

пазарни настроения търговия с петрол

Данните са на база реален брой сключени сделки в платформата MetaTrader на БенчМарк към 14:00 ч. на 21.03.2023 г.

 

Още индикатори с пазарни статистики, разработени специално за клиентите на БенчМарк, ще намерите след вход в Портала за реални клиенти.

За да следите пазарите, влезте във Вашата сметка за търговия.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 60% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.