Анализ | Nvidia – балон или историческа възможност?

09.02.2024

През последните няколко години американската технологична компания Nvidia стана популярна сред голяма част от инвеститорите. Компанията е специализирана в производството на чипове и графични процесори с приложение в изкуствения интелект (ИИ).

Всъщност именно бурното развитие на ИИ доведе и до силното представяне на компанията. През последната една година акциите на Nvidia реализираха ръст от 214%, достигайки нивата от $630. Според някои анализатори еуфорията около изкуствения интелект означава, че ралито при книжата на технологичната компания все още не е приключило.

Nvidia

Nvidia произвежда хардуерни компоненти, свързани с ИИ за голям брой технологични компании. Според една от последните новини, които излязоха, Meta Platforms планира да закупи няколко стотин хиляди графични процесора от Nvidia. Тази информация бе съобщена лично и от Марк Зукърбърг.

Според Зукърбърг до края на настоящата 2024 година Meta ще трябва да закупят около 350 000 графични процесора H100, произведени. Това е част от плана на Зукърбърг за изграждане на “масивна изчислителна инфраструктура”, благодарение на която да се поддържа пътното трасе на Meta за техния изкуствен интелект.

Същественото тук е, че не говорим за евтин чип. Съобщава се, че графичният процесор H100, който е специално разработен за центрове за данни струва около 25 000 долара за бройка. Според информация на финансовата медия Barron's, ако Meta Platforms закупи 350 000 от тези графични процесори, това ще им струва близо 9 млрд. долара. Така покупките на графични процесори от Meta Platforms ще осигурят значителен източник на приходи за Nvidia.

Трябва ли акционерите в Nvidia да са спокойни?

Както вече бе казано, Meta Platforms е основен купувач на продукти на Nvidia. По-голямата част от анализаторите са положително настроени относно акциите на компанията. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг е уверен в глобалното търсене на хардуерни компоненти, предназначени за изкуствения интелект. Това е важно, тъй като Дженсън Хуанг със сигурност има по-задълбочено познание относно бъдещето на индустрията с AI-процесорите.

Неотдавна Хуанг отбеляза, че глобалното търсене на чипове, съвместими с изкуствен интелект, е в подем. Наричайки ИИ "възраждане на индустрията", главният изпълнителен директор на Nvidia заяви пред инвеститорите следното: "Миналата година беше началото. Тази година ще бъде силна за нас".

Според анализатори намекът тук е, че за инвеститорите в Nvidia би било преждевременно да приберат печалбите си сега и да излязат от позициите си. Ясно е, че търсенето на компоненти с изкуствен интелект не е проблем за компанията. Хуанг заяви, че Nvidia "работи много усилено", за да "отговори на търсенето" на тези компоненти, и определи търсенето като "много силно".

Какви са прогнозите на водещите инвестиционни банки за цената на акциите на Nvidia?

През миналата седмица анализаторите на CFRA ревизираха прогнозата си за цената на акциите до 700 USD (предишната прогноза бе за 600 USD).

В средата на януари от KeyBank определиха целева цена за акциите на технологичната компания от 740 USD.

В началото на годината пък пазарните стратези на една от водещите инвестиционни банки – Bank of America, заявиха, че очакват цената на книжата на Nvidia да достигне 700 USD.

 


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.